Europark Coevorden 11 september 2010

Zaterdag 11 september 2010, prima weer eerst beetje bewolkt en daar zonnig en warm temp. 23°.

Op zaterdag 11 september 2010 om 10.30 uur had Herman Posthumus een grenspalenwandeling georganiseerd in de omgeving van het Europark in Coevorden. Op de parkeerhaven van de centrale weg naar het Europark bij de oude grenspaal 143 stond Herman ons al op te wachten. Herman vertelde dat er vijf afmeldingen waren, Peter Dirven, Eberhard Gutberlett, Rien de Schipper, Eef Berns en op het laatst nog Harry ten Veen . Aanwezig waren Herman Posthumus, Harry en Dick van der Sleen, Henk Stobbe, Tijmen Stam, Hyls Heringa en Ad en Lenie Rombouts.

Herman gaf een korte uitleg wat we vandaag zouden gaan doen en vertelde nog wat geschiedenis over vrijstaat Beukeveld. Voor we aan de wandeling begonnen heeft Lenie iedereen getrakteerd op beschuit met muisjes vanwege de geboorte van onze kleinzoon Tobias. We zijn daarna met twee auto,s naar het drie provinciënpunt gereden bij grenspaal 133. Het weer werd steeds beter en de rest van de dag hebben we in het zonnetje kunnen lopen. Voor ons begon het al meteen goed en konden we 133 III en 134 II bijschrijven en heel de dag door hebben we nog meer nieuwe (geplaatste) palen kunnen bijvoegen in onze verzameling. Bij paal grenspaal 135 ging het bijna mis en konden we nog net Henk Stobbe redden van een duikeling in het water. Ook vermelden waard is grenspaal 137, die volgens Herman in zijn geheel verdwenen is in de grond. (waarschijnlijk i.v.m. maaiwerkzaamheden) Op het eind bij grenspaal 138 I  heeft Herman, Henk  en Lenie de auto,s weer opgehaald en zijn we eerst naar de nieuw geplaatste grenspaal 140 gereden en daarna weer naar grenspaal 143, hebben daar gepauzeerd en wat gegeten en gedronken. We hebben daarna een rondje Europark gedaan en hebben kunnen zien dat alle grenspalen zowat op de juiste plek staan zoals vroeger, behalve grenspaal 139 die ze bij de rotonde hebben geplaatst. Vanaf grenspaal 145 tot 145 III hebben we kunnen genieten van deze nieuw geplaatste grenspalen die werden bewaakt door  Bunte Bentheimer Landvarkens. We hebben een prima uitleg gehad door de organisator Sjef Meijman van dit PeerGroup project. Daarna weer verder naar grensplaatje 147 in wegdek (wat voor Herman ook nieuw was, heeft hij vandaag toch ook nog een primeur). Vanaf grenspaal 147 I zijn Lenie en Herman met de auto naar de splitsing van het Picardiekanaal en Schoonebekerdiep gereden en zijn ons tegemoet gelopen. Vanaf 147 I is er een mooi wandel/fietspad aangelegd, wat maar weinig gebruikt wordt te zien aan de begroeiing. Grenspaal 147 II n zijde konden we niet goed bijkomen vanwege brede sloot, maar bij de volgende twee palen 148 konden we door samenwerking en de lange benen van Tijmen Stam wel bijkomen. In de verte zagen we Herman en Lenie al aankomen. We hebben nog een tijdje stil gestaan bij het merkwaardige verroeste ijzeren paaltje met nummer 150 opgeplakt. Op het eind van de wandeling hebben we nog bijna de hele serie 151 kunnen fotograferen en ook nog het kunstwerk “Waterzwaard”van Adri de Fluiter kunnen bewonderen. (informatie van Herman)  We zijn toen weer terug gereden naar het Europark en hebben daar afscheid van elkaar genomen. We zijn toch nog even terug gereden naar het schiereilandje om grenspaal 153 III d zijde te kunnen fotograferen, we hadden de paal wel op een afstand maar geen schildje met nummer, en is voor ons toch belangrijk. Onderweg naar huis hebben we in Gramsbergen koffie gedronken met appelgebak. Achteraf hebben we vernomen via mailtje van Harry en Tijmen dat ze hier nog enkele grenspalen hebben opgespoord, moeten we toch nog weer een keertje terug… Alles bij elkaar hebben we weer een bijzonder mooie dag gehad met veel informatie over grenspalen, een bijzonder expositie mogen meemaken over originele Bunte Bentheimer Landvarkens, een hele verzameling nieuwe palen voor onze website. We zijn daarom Herman Posthumus heel erg dankbaar voor zijn speciaal deskundige en duidelijke manier van uitleg over grenspalen en alles wat er mee te maken heeft.

Groetjes Ad en Lenie Rombouts.

Related Images:

Gecategoriseerd als:j) Europark Coevorden 11 september 2010 Zowel reacties als pingen zijn momenteel niet toegestaan.

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.